Att bo i Harlösa, här möts forntiden med framtiden

Vi bor mitt i Skåne, ca 40 km till öst-, syd- och västkusten. Hit flyttar familjer som vill försäkra sig om en trygg miljö. Här finns förskolor och skola, årskurserna 1-6. I det vackra gamla stationshuset finns biblioteket. Stationen byggdes 1906 och är den enda i vårt land i jugendstil. En efterlängtad idrottshall står klar sedan årsskiftet 07-08. Det finns möjlighet att engagera sig i rikt föreningsliv för alla åldrar. Det är naturen som lockat många att bosätta sig i Harlösa. Här finns en underbart vacker ravin som skapats under istiden. Från kyrkbacken har du en vidunderlig utsikt, kanske Skånes vackraste. Du är nära Krankesjön, Vombsjön och Vombs ängar med ett mycket rikt fågelliv. Du kan njuta av bokskogen kring Hjularöds slott och för dina promenader och cykelturer har du Revingeheds stora strövområden att tillgå.

Fördelarna med Harlösa

 • Harlösa Byalag, föreningen för alla bybor och som arrangerar massor av aktiviteter varje år. Vi hoppas på Ditt medlemskap!
 • ICA Nära-affären, vår fina mataffär som har öppet varje dag 08.00-20.00.
 • ELON Rabattvaruköp, en välkänd vitvaruaffär med det mesta för hemmet.
 • Valles Pizzeria, med de godaste pizzor i trakten, även lunch meny erbjuds!
 • Rolfs Bilservice, MECA, en bilfixare av stora mått, driver även vår bensinstation.
 • Harlösa Däck, här köper Du alla former av däck till bästa pris och service.
 • Harlösa Fiber, ett eget fibernät med 1000Mb i en samfällighet.
 • Vårt vackra Bibliotek, ett nyrenoverat bibliotek i vår vackra stationsbyggnad.
 • Skola & Förskolor, skola för klass 1-6 och förskolor för de mindre.
 • Harlösadagen, det största arrangemanget i byn av Harlösa Byalag varje år den 6 Juni. Då firas Nationaldagen med artister, knallar, tivoli, bil och motorcykelutställning och Sveriges största traktorparad.
 • Cykelloppet Krankesjön runt, ett härligt motionslopp på cykel runt vår fina sjö Krankesjön.
 • Utebio Harlösa Park, arrangeras av Harlösa Byalag med en fin film i Augusti varje år.
 • Harlösa Bilträffar arrangeras ett antal gånger per år med fina bilar i focus.
 • Harlösa IF, förening med fotboll för alla och med stor loppmarknad varje år.
 • Harlösa Försköningsförening, föreningen som tar hand om vår fina Harlösa Park i byns centrum.
 • Pensionärsföreningen SPF, en aktiv förening för våra äldre bybor.
 • Harlösa Donationshus, ett fantastiskt bevarat hus från förr.
 • Stiftelsen Harlösa Byahus, äger och driver Harlösas bästa samlingslokal för alla!
 • Harlösa Scoutkår, en intresseförening för unga som gamla.
 • Hjularöds slott, ett vackert slott med torn och vallgrav, känt från TV.
 • Harlösa kyrka, vår fina kyrka från 1100-talet på höjden ovanför byn med vidunderlig utsikt
 • BP Nostalgimack, ett eldorado för den motorintresserade besökaren.
 • Svens Bränneri, ett traktor och motormuseum i vårt gamla Bränneri
 • Bligehöj, en utsiktsplats utöver det vanliga, med bord och bänkar för en fika.

Att göra i Harlösanejden

Se Alla Sevärdheter vi har i byn och dess omgivning.

Kolla också in Fågelriket och Biosfärområde Vombsjösänkan för härliga naturupplevelser.

 

Nedan en video om vår by från från 2017

 

Harlösa skola för årskurserna 1-6 är vackert belägen på sluttningen (hällan).
Det finns också två förskolor.

Mitt emot stationsbyggnaden, som utöver bibliotek inrymmer lägenheter, ligger Harlösa Hotell, byggt 1910. Här spelade Edward Persson in sin första långfilm 1916.
Byahuset på Lidvägen står till ditt förfogande för olika aktiviteter. I byn finns dagligvaruhandel med post och som ombud för Apoteket och Systembolaget. Bilverkstäder och mack, en välkänd butik för vitvaror, pizzeria m.m. välkomnar dig. Behöver du cementvaror så finns det ett gjuteri i byn.
Till de större arbetsplatserna i närområdet, Södra Skånska Regementet P7 och MSB i Revinge, dit har du cykelavstånd, samt SkåneFågel på Industrivägen. Efter ca 25 minuter är du i Lund och 35 minuter i Malmö med bil. Med allmänna kommunikation tar det lite längre tid. Vi har bussförbindelse med Lund 1 gång /timme och jobbar nu intensivt att skapa förbindelse med Eslöv.

Föreningslivet i vår by är mycket mångsidigt. Byalaget, vars hemsida du just nu läser, agerar för att bevara och utveckla Harlösanejden. Försköningsföreningen ser till att vår Harlösa Park alltid är välskött och välkomnande. Stiftelsen Harlösa Donationshus arbetar för att dokumentera och bevara traktens, efter kyrkan, äldsta hus och Hammarlunda Mölleförening verkar för att bevara möllan (av Holländsk typ) åt eftervärlden.
För dig som är senior finns ett omfattande utbud och en mycket aktiv Pensionärsförening samt för de yngre finns scoutkåren med sin stuga vid Hjularöd, och en idrottsförening med en mycket omfattande ungdomsverksamhet.

Seniorlag i fotboll för både damer och herrar, kan du se på vår fina idrottsplats. Vill du ägna dig åt skytte och ridning i olika former så finns det och mycket, mycket mera.

I Byahuset som drivs av Stiftelsen Harlösa Byahus, kan du delta i föreningsmöten, studiecirklar mm, men du kan också hyra lokalerna för barnkalas eller andra festligheter till rimliga priser.
Firande i samband med Valborg, Idrottsföreningens Loppis och Harlösadagen, som alltid arrangeras på Nationaldagen m.m. är också viktiga för gemenskapen i Harlösanejden.

I och runt Harlösa finns ett 15-tal kulturarbetare, keramiker, musiker, riksspelman, fiol- och stråkbyggare, grafiker, finsnickare, textilkonstnär m fl, som arbetar såväl nationellt som internationellt.

Ett besök i deras ateljéer och utställningar får du inte missa.

Enligt de kommunala planerna skall det under de kommande åren finnas 8 – 10 byggbara tomter.
Ett efterlängtat byggande av marklägenheter är nu även på gång. Bortåt 100-talet lägenheter står snart inflyttningsklara!
Så, välkommen att bosätta dig i hos oss i Harlösa.
Här bor och lever vi tillsammans, gamla och unga.
Naturligtvis är du också välkommen som besökare i vår vackra nejd. På informationstavlorna vid Nostalgimacken och utsiktsplatsen Bligehöj hittar du säkert något som väcker ditt intresse.